Dr. Gluten Lavaş Unu İle Glutensiz Çıtır Lavaş Tarifi
Lavaş unu, Anadolu topraklarında geçmişten günümüze popüler olan bir undur. Sağlıklı beslenmek isteyenler ve gluten alerjisi olan çölyak hastaları buna alternatif olarak glutensiz lavaş unu tercih edebilirler.
Lavaş, temel olarak çok amaçlı un kullanılarak yapılır, ancak burada daha sağlıklı bir ekmek yapmak isteyenler, Dr. Gluten glutensiz lavaş ununu tercih edebilirler. Az miktarda malzeme ile bu yapımı kolay sağlıklı atıştırmalık evinizin vazgeçilmezi olabilir. Çoğunlukla sade yapılsa da, çörek otu ve pul biber kullanarak daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
İşte sizler için evde zevkle pişirilebileceğiniz sağlıklı glutensiz lavaş tarifi
Not: Lavaş ince büyük boyutlu olarak açılır, ancak bunları küçük boyut şekillerde de kesebilirsiniz. En iyi dokuyu ve daha gevrek lavaşları elde etmek için, hamuru mümkün olduğunca düzgün ve ince olarak açmalısınız. Bir tutam susam ve çörek otu tohumu, bu çıtır gevreklere daha lezzetli bir tat verir. Dr. Gluten Lavaş Unu İle Glutensiz Çıtır Lavaş Tarifi istenirse bir seferde daha çok yapılabilir. Temiz, hava geçirmez bir kapta bir ay boyunca saklanabilir
- 2 su bardağı, Dr. Gluten glutensiz lavaş unu
- 1 tatlı kaşığı, tuz
- ½ yemek kaşığı, kuru maydanoz
- 1 tatlı kaşığı, kuru kekik
- 1 tatlı kaşığı, kırmızı pul biber
- 1 su bardağı, ılık su
- 1 yemek kaşığı, zeytinyağı
- 2 tatlı kaşığı beyaz susam
- 2 tatlı kaşığı çörek otu
- Glutensiz lavaş ununa, tuz, maydanoz, kekik, pul biber, zeytinyağı ekleyerek mikser ile karıştırın.
- İçine 1 bardak ılık su ekleyin ve pürüzsüz, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
- Nemli bir bezle örtün ve hamuru 20 dakika dinlendirin.
- Fırını önceden 180 derecede ısıtın.
- Hamuru 6 ila 7 eşit büyüklükte pürüzsüz toplara bölün.
- Bir top alın, üzerine un serpin ve oval veya dikdörtgen şeklinde ince bir yufka haline getirin. Mümkün olduğunca ince açın.
- Açılmış yufkayı dikkatlice bir fırın tepsisine veya kurabiye tepsisine yayın.
- Üstüne fırçayla biraz su sürün ve üzerine çörek otu tohumu karışımını serpin.
- 10 ila 12 dakika veya açık kahverengi ve gevrek olana kadar pişirin.
- Çıkarın ve tamamen soğutun.